Fjerning av en del av spiserøret

Hvordan forbereder jeg meg?

Forberedelsene til operasjon starter med utredning på gastrokirurgisk poliklinikk. Du får flere anledninger til å lære om inngrepet og cirka 2 uker eller mer før operasjonen, kommer du til en egen pasientskole på gastrokirurgisk poliklinikk. Du blir vanligvis lagt inn på sykehuset en dag før operasjonen. Da får du snakke med en sykepleier, som blant annet orienterer deg om forberedelser til operasjonen. Før inngrepet tas det blodprøver. Om ettermiddagen informerer anestesilege eller anestesisykepleier deg om narkosen, og du får snakke med den kirurgen som skal operere deg. 

Når du skal ha narkose må magesekken være tom. Du må ikke spise fast føde eller røyke de siste seks timene før operasjonen. Du får egen preoperativ drikke om morgenen før operasjonen. Pastiller, drops og tyggegummi er ikke tillat de siste 2 timene før narkosen. Har du diabetes følger du et eget opplegg.

Om kvelden får du en sprøyte med et blodfortynnende medikament, og en avslappende tablett.

Hvordan foregår behandlingen?

Kroppen må være ren, så du må ta en dusj. Operasjonsområdet barberes for hår. Når det er klart for operasjon blir du kjørt i seng til operasjonsavdelingen.

Operasjonen foregår i full narkose med laparoskopisk tilgang til magehulen. Deretter må man frigjøre hele magesekken og den nederste del av spiserøret. For svulster som ligger i overganen mellom spiserøret og magesekken og helt nederst i spiserøret, er det ofte mulig å fjerne den involverte delen av spiserøret og øverste del av magesekken gjennom åpning i magen, og så skjøte spiserøret til resten av magesekken. Ofte ligger svulstene litt lengre opp i spiserøret. Da må vi operere med tilsvarende kikkhullsteknikk i lungehulen på høyre side. Spiserøret erstattes med resten av magesekken, og skjøten kan gjøres så høyt oppe som nedre del av halsen. Det blir lagt inn to små, myke dren til brysthulen og en sonde blir lagt via et nesebor ned i magesekktuben som nå utgjør den nye delen av spiserøret.

Hvor lenge varer behandlingen?

Operasjonen tar vanligvis 5-7 timer.

Gjør det vondt?

Under selve operasjonen er du under narkose, og har ikke smerter. Operasjonen gir sjelden sterke smerter etterpå, men du kan ha noe vondt i såret. Det er viktig at du selv sier fra når du har smerter.

Etter behandlingen

Etter operasjonen blir du flyttet til observasjon ved postoperativ avdeling. Der du får tett oppfølging mens du våkner fra narkosen. Blodtrykket blir målt, og ved behov får du smertestillende og kvalmestillende medisin.

Dagen etter operasjonen blir du vanligvis flyttet tilbake til rommet ditt på den sengeposten du er innlagt.

For å hindre blodpropp, får du en sprøyte med blodfortynnende medikament, så lenge legen synes det nødvendig. I tillegg kan du selv bidra til å forebygge blodpropp, ved å være i aktivitet. Det er viktig å komme ut av sengen og i aktivitet. Du må huske å bevege nakken normalt for å unngå stivhet.  

Forholdsregler

Ved operasjoner for kreft i spiserøret blir en del av spiserøret og en del av magesekken fjernet, derfor er det nødvendig med spesielle spiseregler etter operasjonen. Kapasiteten til magesekken blir mindre og du blir ofte mett etter små måltider. For å beholde vekten er det nødvendig å spise oftere. Lukkemuskelen mellom spiserøret og magesekken er fjernet, derfor er det viktig at du drikker og spiser sittende og ikke legger deg før det har gått minst en halv time. Alle pasienter får kontakt med ernæringsfysiolog angående forholdsregler før hjemreise.